EVALUARE PSIHOLOGICA

Stresul cu rezonanta afectiva pozitiva (eustres)

Cum stresul fizic, chimic, biologic si psihic fac parte inevitabil din viata noastra de zi cu zi, solutia reala este adaptarea si ajustarea comportamentului la agentii stresori. Managementul stresului depinde foarte mult de caracterul subiectiv al perceperii de catre individ a solicitarii dar si a subsolicitarii.

Stresul cu rezonanta afectiva pozitiva (eustres) si negativa (distres) reprezinta o solicitare asupra psihicului cu rezonanta asupra tuturor organelor.

Eustresul este mai mult decat o emotie placuta. El insoteste evenimentele placute cum sunt: succesul la un examen, starea de excitatie sexuala, sentimentul de dragoste impartasita, victoria echipei de fotbal favorite, dansul, o auditie muzicala rascolitoare, rasul in hohote etc. Asadar se asociaza cu fericirea si in doze potrivite are un rol favorabil fiind o premisa a longevitatii. Rolul pozitiv al optimismului, al repetarii eustresului este demonstrat in cresterea imunitatii antiinfectioase si antitumorale.

Reactia endocrina la bucurie, triumf, extaz, excitatie sexuala, dragoste este insotita de cresterea moderata a cortizolului si a catecolaminelor (epinefrina, norepinefrina si dopamina fiind cele mai importante) cresterea usoara fiind aducatoare de energie spre deosebire de distres unde cresterea este ridicata si devine nociva. Totodata creste secretia de endorfine, serotonina, prolactina si CRF (corticotropin-releasing) si are loc o imunostimulare prin stimularea celulelor NK (Celulele limfocite de tipul Natural Killer sunt cei mai importanti efectori ai imunitătii antitumorale), interferonului si a IgAs (Imunoglobulinele secretorii).

Nu dezvolt tema sistemului endocrin si imunitar este suficient de stiut ca deficitul acestor substante cu nume mai putin cunoscute este asociat cu: depresie, anxietate, migrena, insomnie, agresivitate, nesociabilitate, comportament obsesiv, foame persistenta,

infectii bacteriene, virale si parazitare, cancer s.a.- Autoeficacitatea

- Robustetea

- Controlul intern

- Optimismul

- Humorul

- Coerenta

} sunt trasaturile care activeaza (pozitiv) sistemul imun

* Un proverb englezesc spune ,,cine rade traieste mult”. Ce mai asteptati veniti si invatati sa va bucurati de viata.

* Un proverb romanesc spune ,,a murit de inima rea”. Veniti sa invatati sa faceti fata frustrarilor.

Ne putem produce singuri eustresuri (stresul cu rezonanta afectiva pozitiva) ca sa prevenim imbolnavirea, ca sa devenim echilibrati, multumiti capabili de merge inainte ? Raspunsul este DA. Iata 4 cai simple pe care multi oameni le neglijeaza.

1. Practicarea unor activitati, din sfera petrecerii templului liber cum ar fi: muzica, sport, excursii, dans, expozitii, plimbari) care aduc satisfactii, emotii placute.

2. Retragerea in mediul familiei, evident acolo unde familia ofera un climat afectiv pozitiv, este generatoare de liniste, bucurie. A lua masa, a comenta un subiect de interes, un spectacol a face planuri de vacanta cu familia conduce la emotii pozitive.

3. Oferirea sentimentului de reusita prin practicarea unor activitati care au mari sanse sa se realizeze cum ar fi: redecorarea unui mic colt din apartament, mici reparatii, sau retusuri la imbracaminte, insusirea unor cuvinte noi, sunt generatoare de eustres.

4. Tandretea, erotismul si sexualitatea sunt factori de eustres

Dinamica sexuala cu durata, frecventa buna, cu satisfactie sexuala are implicatii pozitive asupra sferei senzorial-afective. Mai mult relatiile sexuale de minim 3 ori pe saptamana cu un partener constant pana la varste inaintate creste imunitatea. De asemenea barbatii cu o activitate sexuala regulata au sanse mai mari sa fie longevivi. Celulele NK (Celulele limfocite de tipul Natural Killer- cei mai importanti efectori ai imunitătii antitumorale) si secretia de IgAs (Imunoglobulinele secretorii)  sunt stimulate in timpul unui raport sexual desfasurat in cadrul unei relatii nonsexuale armonioase si dupa tiparul: preludiu, penetrare, postludiu. Cresterea puternica a cortizolului ca urmare a stresului conduce la femei la infertilitate.

© psihodezvoltare.ro