Consiliere, terapie a cuplului si a familiei
(continuare)

Abordarea sistemica a problemelor biologice, spirituale sau emotionale, care permite deblocaje energetice, restabilirea unor legaturi cu inaintasii tai.


Nu ne dam seama ca sentimentele, gandirea si comportamentele prezente poarta amprenta constelatiei familiale din care provenim chiar daca acestia nu mai sunt in viata.

Insusirile noastre fizice se afla in niste cadre date de stramosii nostri. Se spune de exemplu: ,,seamana cu tata, bunica sau ,,se arunca in neam”.

Ne aflam sub impactul calitatilor si vulnerabilitatilor biologice ale stramosilor nostri. Se spune de exemplu: ,,pe linie materna toti au avut colesterolul mare” sau ,,toti barbatii din neamul nostru au avut o sanatate de fier si au fost longevivi”.

Legatura de sange este fizica si simbolica si in mod inconstient se continua prin noi in intentii, comportamente, atitudini.

Daca prima casatorie nu reuseste se merge mai departe, in perioada moderna si postmoderna a te recasatorii de 2-3 ori nemaifiind o ciudatenie. Daca un partener moare exista tendinta mai ales la barbati sa formeze un nou cuplu. Natura inca pare a dori ca noi sa formam cupluri.

Amintirile legate de familie sunt pastrate la nivelul simturilor. Pentru majoritatea cuvantul ,,acasa” in sensul de familie de origine in care ai crescut si dezvoltat se asociaza cu afectiune, siguranta, bucurie. In familia de procreare pe care ne-o facem ulterior fara sa ne dam seama recream atmosfera din familia in care ne-am nascut. Cuvintele asociate cu acasa sunt ancore pentru afectiune, siguranta, bucurie. Daca o persoana asociaza acasa cu cuvintele de violenta, nepasare ii va fi greu sa ofere si sa primeasca dragoste.

Daca ati avut parintii nefericiti in casatorie, ati simtit o lipsa de comunicare, o raceala intre ei, ati simtit ca nu ati primit suport emotional-afectiv de la parinti si ati fost agresati de parinti sau ati asistat la violente intre parinti, atunci s-ar putea ca problemele pe care le aveti sau pe care le au copii dvs. sa aiba legatura cu ceea ce ati simtit si vazut in familia in care ati crescut.

Invatarea prin observare este mecanismul principal de transmitere a modelului parental. Asadar daca ceva nu merge in actuala familie fiti responsabili deoarece copii dvs. prezinta riscul sa perpetueze calitatea scazuta a relatiei.

Studierea grupului familial are beneficii teoretice si practic-aplicative dintre cele mai relevante fiind urmatoarele.1. Cunoasterea conceptiei si comportamentului sexual-reproductiv al grupului familial permite prognozele, politicile demografice realiste.

2. Familia este cea mai importanta instanta socializatoare, transmite valori fundamentale, orienteaza scolar si profesional. Fenomenul de devianta si delicventa juvenila, poate fi preintampinat prin cunoasterea mediului familial si a reperelor axiologice ale acesteia.

3. Familia este cel mai important grup de sprijin in cazul unor afectiuni grave sau nevindecabile a unora dintre membrii ei.

4. Cunoasterea structurii familiei, a constantelor ei de manifestare in timp permite optimizarea relatiilor intrafamiliale si extrafamiliale.

5. Fertilitatea cea mai ridicata si rata cea mai mare de divortialitate se inregistreaza in primii ani de casatorie, asa incat familia tanara in special poate beneficia de strategii cu scopul consolidarii si cresterii eficientei eforturilor adaptative ale partenerilor.

6. Momentul oportun pentru casatorie, alegerea partenerului potrivit, reusita mariajului au sanse mai mari de realizare daca individul are un inalt nivel de cultura maritala si familiala concretizat in cunoasterea variabilitatii socio-culturale a familiei, a rezultatelor semnificative statistic privind variabilele care intervin in viata de familie.

Citeste mai departe

© psihodezvoltare.ro