ISBN: 978-606-28-0206-6
DOI: 10.5682/9786062802066
Anul publicării: 2015
Nr. Pagini: 210
Editura: Universitară
Coordonatori: Cornelia Rada, Corina Bistriceanu Pantelimon
La sfârşitul deceniului 7 al secolului XX, mutaţia valorică provocată de revoluţia individualistă a determinat reinventarea valorilor şi normelor sociale în spiritul „eticii nedureroase a noilor timpuri democratice” (cum formulează Gilles Lipovetsky). În mod implicit, familia, ca instituţie elementară de morală tradiţională, a cunoscut, la rândul său, un proces de reconstruire, iniţiat prin liberalizarea vieţii familiale, simplificarea procedurilor de divorţ, legalizarea majoratului la 18 ani şi a avortului. Procesul este încă în desfăşurare, familia definind astăzi forme de menaj alternative, structuri inedite de rol, acceptând dispariţia aproape totală a ierarhiei, a autorităţii asociate ierarhiei şi a datoriei derivată din morala familială. Se poate spune că familia este abordată astăzi mai curând ca un proces decât ca o instituţie, ca fluiditate decât ca structură. În asemenea context, lămuririle asupra fenomenelor asociate acestei redefiniri sunt neapărat necesare. De aici şi interesul mare, deopotrivă public şi ştiinţific, asupra tematicii familiei. Într-o relativă abundenţă a articolelor, cărţilor şi manifestărilor ştiinţifice concentrate pe această problematică şi în prezenţa unui public preocupat în mod cert de problemele concrete ale vieţii de familie, volumul de faţă îşi face loc prin câteva atuuri incontestabile.
În primul rând, tratează, în mod realist, modalitatea de manifestare funcţională/disfuncţională a familiei şi nu problemele structurale ale acesteia, a căror fluiditate face aproape inconsistentă orice încercare de studiu sistematic. Aplecarea cu realism asupra funcţionării familiei, ca organism ce are încă o autonomie relativă faţă de mediul social global, garantează validitatea demersului ştiinţific.
În al doilea rând, fiind un volum colectiv, adună la un loc doisprezece studii şi nouăsprezece autori. Numărul mare de contribuţii este premisa unui proiect de sinteză a temelor de cercetare actuală asupra familiei şi, totodată, recomandă cartea drept o meritorie expertiză, elaborată dintr-o pluralitate de puncte de vedere, asupra unor aspecte ale vieţii de familie.
În al treilea rând, nu este o carte subordonată unui singur domeniu ştiinţific ori, cu atât mai puţin, unei singure paradigme. Multidisciplinaritatea este garantată de abordările medicale, antropologice, psihologice, sociologice, etnografice sau filosofice. Temele studiate sunt înscrise fie paradigmei evoluţiei instituţiilor sociale, subliniind superioritatea formelor actuale de organizare a familiei, fie viziunii degenerative, care accentuează anomizarea structurilor familiale actuale odată cu îndepărtarea lor de formele tradiţionale, fie, în sfârşit, unei abordări care nu valorizează diferit tradiţia şi modernitatea, integrându-le unui orizont inteligibil în primul rând prin ordonarea diversităţii cazuistice.
În al patrulea, dar nu în ultimul rând, cartea de faţă reuneşte cercetări proprii ale autorilor, contribuţii originale cu valoarea ştiinţifică incontestabilă. Materialele selectate de coordonatoarele volumului – Cornelia Rada şi Corina Bistriceanu Pantelimon – sunt bine structurate din punctul de vedere al informaţiilor, adunate fie prin proiecte de cercetare ale autorilor, fie prin prelucrarea inovatoare a bazelor de date deja existente şi a bibliografiei de specialitate, atât clasică, cât şi de ultimă actualitate.
Temele dezbătute în volum sunt formulate pe baza abordării critice a funcţiilor familiei contemporane. Complexitatea acestei instituţii este susţinută de numeroasele ei funcţii, căci ea nu are numai un rol în sexualitate şi reproducere (menţinerea speciei), dar şi în atingerea unei bune calităţi a vieţii membrilor ei prin funcţiile de socializare, economicogospodăreşti, educativ-culturale, igienico-medicale, religioase şi culturale, aspecte care se desprind din lectura cărţii de faţă.
Funcţia de reproducere şi cea de socializare sau educare a copiilor este tratată în cadrul capitolelor despre dezvoltarea psihică şi afectivă a copilului (Matei R.), despre îngrijirea copiilor cu dizabilităţi senzoriale (Baciu A.), despre relaţiile şi structurile de rol asumate de către părinţi şi copii (Rada C., Manu B.). Examinarea familiei ca generator de sănătate şi echilibru pentru generaţia tânără este operată şi în capitolele care discută influenţa pe care relaţiile cu părinţii o au asupra implicării romantice sau opţiunii pentru singurătate ale adolescenţilor (Faludi C., Csaba L.D.). Funcţia de securitate fizică şi emoţională şi deficitul îndeplinirii acesteia de către familie este reprezentată prin cercetări şi date concrete despre sprijinul familial necesar pentru îngrijirea bolilor profesionale (Ferdohleb A.), despre preocuparea adolescenţilor pentru controlarea greutăţii şi abaterile pe care le fac de la o alimentaţie sănătoasă (Hodorcă R.M., Albu A.) şi despre importanţa pe care o are, în nutriţia sănătoasă, respectarea obiceiurilor culturii familiale, cum ar fi simplul fapt al meselor familiale comune (Zugravu C.-A.).
Abordările empirice sunt dublate de o serie de studii cu valoare teoretică care abordează sintetic tema funcţionalităţii familiei moderne. Acestea se repartizează pe o scală a opţiunilor valorice ale autorilor, dar, în mod sigur, şi ale publicului, care se desfăşoară de la polul tradiţional, al familiei ca grup de rudenie ce poate acoperi epoci şi spaţii largi, aşa cum este ilustrat în capitolele despre ereditate şi moştenirea spirituală (Popescu G., Peltea B.), sau despre căsătoria în mediul ţărănesc (Burghele C.), până la polul familiei moderne, unde modelele tradiţionale sunt deformate sau reformate (Pîrlog M.C., Cotocel C., Turcu R., Chiriţă A.), unde funcţiile familiale sunt redefinite (Popescu M.I., Sava N.I.). Există în lucrare şi interpretări sintetizatoare care plasează familia, funcţiile ş categoriile ei în perspectivă istorică şi culturală, discutând modificările unor concepte fundamentale în funcţionarea familiei, precum cele de masculinitate şi feminitate (Peltea Archip B.).
Perspectiva deschisă în această carte asupra familiei contemporane, deşi este, prin definiţie, graţie caracterului ei înalt ştiinţific, neutră valoric, este cu atât mai valoroasă: în ciuda diversităţii contribuţiilor sau poate tocmai graţie onestităţii presupuse de reunirea, cu mult curaj din partea coordonatoarelor, a unor puncte de vedere independente unele de altele, lucrarea converge către concluzia că familia este încă, în contemporaneitate, o instituţie necesară. Mai mult decât atât, există necesităţi atât ale indivizilor, cât şi ale societăţilor ori ale umanităţii la care nu poate răspunde nicio altă instituţie în afara familiei. În pofida creşterii specializării şi a nivelului de cunoaştere ştiinţifică, instituţiile extrafamiliale de asistare medicală, psihologică, socială, educaţională, juridică etc. nu pot susţine formarea completă, integrată a individului, în modul în care se realizează acestea în cadrul familiei. Faţă de familia tradiţională, care era, pentru membrii săi, atât unitate de reproducere biologică şi cadru afectiv, cât şi companie de asigurare, şcoală, bancă de economii, organizaţie de caritate, spital, fond de investiţii, pe scurt, o încorporare a tuturor agenţiilor care asistă astăzi indivizii în scopul asigurării prezentului şi a bunăstării lor viitoare, familia contemporană nu are multe atuuri. Diagnosticul este poate neplăcut, dar este punctul de plecare către rezolvări posibile. Recomand, de aceea, această carte scrisă şi întocmită cu responsabilitate deopotrivă ştiinţifică şi morală atât specialiştilor şi publicului larg, cât şi celor care pot influenţa politicile publice şi strategiile sociale din societatea noastră.
Prof. univ. dr. Constantin Bălăceanu Stolnici
Membru de onoare al Academiei Române
8 martie 2015
★★★★★
O cunosc pe Cornelia de 12 ani și am ajuns la ea ca recomandare a unei prietene foarte bune. Ea este terapeutul cu care am lucrat atât ședințe de terapie de cuplu, cat si ședințe individuale. Din experiența personală aș putea spune ca nu mergi la psiholog până când nu simți că singur nu mai reușești să găsești răspunsurile. Cornelia este un om ferm care te ajuta să descoperi singur răspunsuri pe care le aveai, erau acolo și așteptau să fie alese. Am recomandat-o la rândul meu și o recomand cu încredere. Cornelia este un om excepțional, un psiholog în fața căruia îți poți încredința provocarea vieții și de la care vei primi suportul dorit.
L.E.P. - Specialist Marketing (46 ani)
★★★★★
Am avut șansa de a o cunoaște pe dna Dr. Cornelia Rada la un curs de psihosexologie la care a prezentat câteva tehnici de evaluare și intervenție precum și studii de caz. Am fost impresionat plăcut de multidisciplinaritatea abordării și de profesionalism. Entuziasmul, dăruirea, lucrul interactiv cu participanții au făcut să nu îmi dau seama când au trecut cele patru ore. Am învățat lucruri noi într-un mediu plăcut, relaxant, iar când am primit suportul de curs mi-am spus că o să particip și la altele.
R.A.O. - Asistent Social (35 ani)
★★★★★
Am ajuns la psihoterapie la recomandarea fiului meu care era îngrijorat din cauză că mă vedea foarte tristă și fără chef de nimic. Aici am găsit suport, înțelegere și am învățat iar să iubesc viața. Familia în care am crescut și cea pe care mi-am format-o cu soțul a fost un chin, cu scandaluri, bătăi și mai mereu cu critică. Ajunsesem să cred că nu sunt bună de nimic. Cu ajutorul temelor de acasă, tehnicilor pe care le-am învățat și practicat mi-am revenit. Doamna Dr. Rada mi-a oferit îndrumare, înțelegere și apreciere într-o atmosferă plăcută.
A.B. - Asistenta Medicală (50 de ani)
★★★★★
Fetița mea avea 5 luni când a murit tatăl meu. Soțul meu muncea în altă țară. Nu mai puteam să am grijă de fetiță așa cum îmi doream. Plângeam mereu, chiar și când o alăptam îmi curgeau lacrimile pe obrazul micuței. Am contactat doi psihoterapeuți, aceștia mi-au spus să găsesc pe cineva cu care să stea copilul cât sunt la ședință. Cum nu aveam cu cine să las fetița am renunțat. Doamna Dr. Rada a acceptat să lucreze cu mine, m-a primit cu bebelușul. A lucrat cu mine ca și cu un copil mic îndurerat până când treptat, treptat am reușit să îl las pe tata să se odihnească în pace și eu să îmi trăiesc viața cu energie.
C.D. - Educatoare (32 ani)
★★★★★
Am ajuns la Cornelia după o experiență neplăcută cu un psiholog care la prima și a doua ședință a vorbit mai mult la telefon și m-a învinovățit că sunt imatură, că de aceea nu stau în relații. În fine, aveam și o problemă serioasă de sănătate de domeniul sexualității și când am văzut pe site-ul dânsei titlul tezei de doctorat mi-am zis că merită ca să încerc. Era atât de empatică, atentă cu nevoile și suferințele mele încât atunci când mi-a luat mâna în a ei m-am speriat crezând că este ceva grav. Ulterior am aflat că am borderline, iar ea împreună cu psihiatrul m-au făcut capabilă să îmi controlez furia, instabilitatea.
P.V. - Arhitectă (35 ani)
★★★★★
După despărțirea de logodnica mea, la recomandarea unui coleg de serviciu care a beneficiat de psihoterapie, am ajuns la acest cabinet. Eram la pământ pentru că renunțasem la multe din nevoile mele pentru prietena mea, iar ea după cinci ani de relație nu mai dorea să fim împreună și s-a mutat. În zece ședințe am ajuns să văd altfel situația și după încă zece, atât de mult mi-a insuflat ideea de perseverență, încredere în mine încât m-am apucat să fac o facultate. Am prospectat și am ales-o împreună în termeni de costuri/beneficii, avantaje/dezavantaje, cu liste de puncte forte și puncte mai puțin bune. Mi-a schimbat viața, am învățat să mă prețuiesc.
D.B. - Antreprenor (25 ani)
★★★★★
Când a început pandemia eram după două fracturi care m-au dus la pierderea unui an de facultate. Când am avut tentativa de suicid părinții m-au obligat să merg la psiholog și psihiatru. Mi-au dat niște pastile pe care nu le-am luat și am făcut trei ședințe de psihoterapie. Am renunțat pentru că nu vedeam rostul. Nimic nu mă entuziasma, aproape că zăceam și aveam 6 restanțe. Mama a aflat de la o colegă de dna Rada și la insistențele ei am început psihoterapia on line. A fost special pentru că dialogurile noastre nu erau despre "să îmi bag mințile in cap" ci despre cum să fiu eu însumi, cum să simt și cum să ies din "colivie".
D.A.V. - Inginer Informatică (24 ani)
★★★★★
Datorez întâlnirea cu dna Dr. Rada unui coleg care a lucrat cu dânsa. Observasem la el niște schimbări în bine evidente. La prima ședința i-am spus că vreau să mă facă și pe mine să fiu precum actuala variantă a colegului. Tatăl meu murise în timpul pandemiei în mod cu totul neașteptat de un stop cardio-respirator și treceam printr-un divorț urât. M-a impresionat tenacitatea cu care îmi insufla încredere ori de câte ori aveam înfățișare la proces, ori de câte ori îmi venea să depun armele.
E.F. - Medic (42 ani)
★★★★★
Toată viața am fost ușor temătoare, dar după un zbor cu avionul în care am stat în aer cu turbulențe de zburau paharele din mână am capăt o anxietate la orice zbor cu avionul, orice trepidație a mașinii. Tehnica de relaxare, cu imagerie dirijată pe fond muzical m-a ajutat foarte mult. Au fost doi ani în care a abordat cu gentilețe viața mea încă de când eram copil. A devenit o relație de încredere atât de puternică încât am rugat-o să ne fie nașă de cununie. Am înțeles că trebuia să aleg să fie lângă noi ori ca terapeut, ori ca într-o relație de personală. Am preferat să nu o pierd ca terapeut.
S.N. - Profesoară (31 ani)
★★★★★
Am admirat la doamna profesor lucrul cu metaforele, poveștile terapeutice, testele proiective speciale, de care încă nu auzisem, și introducerea unor spețe din filme pe care puneam diagnostic din DSM. După ce am absolvit facultatea am apelat la dânsa pentru a învăța să-mi gestionez furia. Am rămas de din timpul pshoterapiei cu un dialog interior pașnic, echilibrat sau cu sinestezii de genul folosește cuvinte rotunde, cuvintele au vibrație, căldură sufletească.
G.H. - Psiholog (28 ani)
★★★★★
Ce poți face când îți rozi unghiile până curge sânge, când nu poți să adormi dacă draperia nu stă într-un anumit fel, când simți nevoia ca să iți aranjezi sacoul de atât de multe ori încât întârzii să duci copilul la grădiniță? Citești și afli că ai Tulburare Obsesiv Compulsivă apoi studiezi ca să înveți cum să scapi. Dacă nu reușești atunci apelezi la Rada Cornelia Cabinet Individual de Psihologie, on line sau fizic. Aici probabil o să descoperi cu umor și relaxare de unde te-ai pricopsit cu așa ceva și cum să devii funcțional.
A.S. - Cercetător Științific (30 ani)
★★★★★
Mi-am înșelat soția cu șefa de la locul de muncă. După opt luni a descoperit soția. Lucrurile au luat o întorsătură urâtă, soția m-a dat afară din casă, mi-a interzis să văd copii, mă amenința în mod agresiv verbal și fizic. În acest context am ajuns să facem terapie de cuplu. Povesteam de câteva ședințe despre traumele noastre din copilărie. La un moment dat eu am ajuns să spun despre bătăile crunte pe care le luam de la tata, fugile de acasă și ea despre viol. Cornelia a venit lângă noi și ne-a pus în brațe câte un ursuleț de pluș. Habar nu am ce s-a întâmplat atunci, dar eu și soția ne-am luat în brațe și am plâns ca doi copii. De aici am început reconstrucția familiei mele.
A.M.P. - Inginer (38 ani)
Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu cele mai recente evenimente si informații privind serviciile oferite. Datele cu caracter personal furnizate vor fi folosite strict pentru a comunica informatii de interes!
Copyright © 2013-2024 Cornelia Rada | Politică de confidențialitate
Creat de Web2B - The B!G Picture