Colita ulceroasăConsilierea si terapia suportiva in cazul colitei ulceroase

 

 

Colita ulceroasa este o afectiune psihosomatica caracterizata printr-o inflamatie, ulceratie la nivelul sigmoidului cu extinderi distale şi proximale. Principala manifestare este diareea muco-sanguinolenta. Poate fi insotita de durere, febra, deshidratare, artralgii. Este cronica cu evolutie progresiva pana la invalidare sau episodica, intre pusee existand perioade de remisiune.

 

Afectiunea este cel putin sacaitoare ca urmare a regimului alimentar şi al tratamentului medicamentos continuu. Boala este invalidanta ca urmare a faptului ca scaunele sunt multe (in pusee ajung la peste 10) şi iminente. Bolnavul nu mai iese din casa, decat pentru strictul necesar, şi atunci cu mare teama ca nu are o toaleta pentru a o folosi imediat deoarece amanarea defecatiei este aproape imposibila. Etiologia este plurifactoriala: infectioasa, genetica, psihosomatica, autoimuna. Tratamentul cu mesalazina, cortizon şi cu imunosupresoare mai ales in fazele acute dau rezultate bune. Dar se ştie ca mecanismele imunitare scad la situatii psihostresante, frustrari, dezamagiri, pierderi, doliu.

 

Trasaturile de personalitate sunt implicate in etiopatogenia bolii. Spre deosebire de alte boli psihosomatice la care nu se ştie daca acestea sunt cauza sau efectul bolii, in cazul colitei ulceroase structura personalitatii precede boala iar trasaturile sunt exacerbate in prezenta simptomelor.

 

Trasaturile compulsive şi vulnerabilitatea narcisica subiacenta sunt elementele esentiale ale structurii de personalitate ale pacientului colitic. Comportamental acesta are ordonat, punctual, conştiincios, curat, indecis, inverşunat, şi conformist.

 

In mod frecvent se mai constata:

 • meticulozitate, scrupulozitate in comunicarea verbala;
 • atitudini rigide fata de moralitate;
 • standarde de comportament elevate;
 • griji, obsesii, timiditate;
 • atitudine intelectuala şi lipsa de umor;
 • predispozitie de a cauta performante in domeniul intelectual;
 • control sever al manifestarilor afective;
 • susceptibilitate la perceperea atitudinilor de respingere sau de ostilitate la care raspund prin: pierderea autostimei, retragere, evitare rece orgolioasa, sociofobie, mandrie, ambitie, energie de fatada, care ascund sentimente de inferioritate, incertitudine şi insecuritate.

 

Trasaturile de personalitate se exacerbeaza inaintea de aparitia bolii şi de puseele de colita.

 

Pacientul colitic are un pattern familial şi relational specific mai ales cu mama. Mama este descrisa ca: rece, rigida, moralizatoare, intoleranta, punitiva, fara tandrete sau disponibilitati afective. Mama conditioneaza dragostea de satisfacerea solicitarilor. Tatal este descris in opozitie cu mama dispus sa satisfaca nevoile afective ale copilului dar si incapabil de a controla spiritul agresiv şi dominator al mamei. Familia de origine are un registru limitat de interactiuni şi este circumspecta in relatiile cu ceilalti.

 

Teoria psihodinamica apreciaza ca traumele infantile precoce sunt asociate cu reactii somatice intestinale. Intestinul este folosit ca mecanism de ejectie agresiva, o expulzie simbolica sau o reactie de eliberare a unui ,,obiect” incorporat. Istoria condensata a relatiilor pacientului cu mama sau cu persoanele cheie semnificative din copilarie este exprimata in mod simbolic prin intestin. O alta varianta a teoriei psihodinamice este aceea ca pacientul are pulsiunea de a avea o performanta (de a da şi de a face restituiri) precipitata de incapacitatea (sau refuzul) de a indeplini o obligatie care deriva dintr-o relatie de dependenta a pacientului cu o persoana semnificativa.

 

Aceste eforturi epuizeaza şi conduc la pierderea sperantei de succes şi determina suprastimularea parasimpatica a intestinului cu aparitia colitei ulceroase. Deşi supraliciteaza diareea şi nu ia in considerare sangerarea, totuşi trebuie luata in calcul, deoarece multi psihologi de orientare psihanalitica au raportat ameliorari cu aceşti pacienti.

 

Pe langa fondul de vulnerabilitate reprezentat de factorii infectioşi, genetici, deficiente imunitare mai sunt şi factori favorizanti ai declanşarii colitei ulceroase: evenimentele psihostresante şi frustrante. Timpul intre evenimentul psihostresant şi primele semne de boala este de cateva ore sau zile.

 

In aria evenimentelor psihostresante care duc la colita ulceroasa fac parte cele legate de pierdere şi de trauma narcisica cum sunt:

 • desprobarea şi amenintarea din partea figurii parentale;
 • teama intreruperii, intreruperea reala sau imaginara a relatiei cu o persoana cheie;
 • situatiile care impun performanta pentru care se simte incapabil; acesta işi reprima ostilitatea, furia apoi trece la starea de neajutorare-disperare.

 

Psihoterapia pacientilor cu colita ulceroasa este oportuna, observandu-se o relatie intre suportul psihologic şi remisiunea bolii. In timpul terapiei se reactualizeaza simbioza din copilarie a copilului cu mama sau cu o figura cheie, pacientul realizand cu terapeutul o relatie durabila şi dependenta. Pacientul investeşte terapeutul, medicul cu calitati supradimensionate, aşteptand de la acesta mai mult decat poate oferi.

 

Mai mult decat in alte afectiuni, terapeutul in cazul colitei ulceroase va trebui sa realizeze o relatie empatica şi disponibilitati de ascultare, oferind permisiunea pacientului de a-l cauta ori de cante ori se afla in impas. Medicul curant va incuraja pacientul sa apeleze şi la terapie, ştiut fiind ca majoritatea considera colita ulceroasa o afectiune psihosomatica.

 

Fazele procesului terapeutic

 

 1. faza investigativa: empatie, atentie, ascultare, cunoaşterea trebuintelor, a modului de relationare şi a trasaturilor de personalitate;
 2. faza suportiva singura terapie posibila in faza acuta. Se vor identifica evenimentele psihotraumatizante şi frustrante;
 3. faza aprofundarii, cunoaşterii are loc in perioadele de remisiune; se abordeaza interpretarile, se amelioreaza disponibilitatile de relationare şi se modifica stilul de viata al pacientului.

 

Psihoterapia suportiva, se aplica in fazele acute ale bolii. Terapeutul tolereaza nevoia de dependenta infantila a pacientului, este rabdator, nu este rejectiv, nu este corectiv arbitrar. Se vor oferi explicatii pacientului cu scopul de a reduce anxietatea. Membrii familiei, medicii impreuna cu terapeutul vor manifesta un interes crescut, atitudine empatica.

 

In cazul in care se opteaza pentru colectomie sau ileostomie,deasupra zonei active de boala pentru a pune intestinul in ,,repaus”,de asemenea se recomanda terapie suportiva. Se considera ca 50% din pacientii cu colita ulceroasa de peste 30 de ani, dezvolta carcinom de colon. incontinenta rectala, fistulele, abcesele recurente. Diareea netratabila şi hemoragia recomanda aceste interventii chirurgicale şi terapie de suport pre şi postoperator. Interventia are efecte pozitive din punct de vedre clinic şi terapeutic şi nu are caracter mutilant.

 

Psihoterapia expresiva-psihoterapia psihanalitica se aplica in fazele de remisiune facandu-se cu prudenta dezvaluirea şi interpretarea conflictelor. Dezvaluirile active agresive pot exacerba boala aşa incat terapeutul va trebui sa inteleaga ca la colita ulceroasa numai neutralitatea, nu este suficienta. Permanent terapeutul va tine cont de nevoia unui suport adecvat, stimei de sine şi de problemele legate de separare, pierdere şi rejectie.

 

Tratamentul combinat-terapia bifocala are rezultatele cele mai bune, psihoterapia fiind o completare a tratamentului farmacologic. Tranchilzantele, antidepresivele au afecte favorabile. Un studiu eşalonat pe o perioada de 30 de ani, facut de gastroenterologi, a aratat ca grupul care a primit tratament complex, medical, chirurgical şi psihologic a prezentat rezultate mai bune şi mai de durata fata de grupul care nu a beneficiat de psihoterapie (Ionescu G., Tratat de psihologie medicala şi psihoterapie, Bucureşti, Editura Asklepios, Bucureşti, 1995, p.404-408).

 

Tinta psihoterapiei in cazul colitei ulceroase este:

 • Imbunatatierea capacitatii de face fata evenimentelor vitale şi situatiilor conflictuale;
 • Creşterea capacitatii de a stabili relatii satisfacatoare şi durabile cu altii;
 • Modificarea structurii pshice de baza pentru a scadea vulnerabilitatea la situatii conflictuale in care boala devine manifesta.

 

Recidivele sunt posibile şi in cursul psihoterapiei caz in care cresc eforturile suportive.

Testimoniale★★★★★

O cunosc pe Cornelia de 12 ani și am ajuns la ea ca recomandare a unei prietene foarte bune. Ea este terapeutul cu care am lucrat atât ședințe de terapie de cuplu, cat si ședințe individuale. Din experiența personală aș putea spune ca nu mergi la psiholog până când nu simți că singur nu mai reușești să găsești răspunsurile. Cornelia este un om ferm care te ajuta să descoperi singur răspunsuri pe care le aveai, erau acolo și așteptau să fie alese. Am recomandat-o la rândul meu și o recomand cu încredere. Cornelia este un om excepțional, un psiholog în fața căruia îți poți încredința provocarea vieții și de la care vei primi suportul dorit.

L.E.P. - Specialist Marketing (46 ani)

★★★★★

Am avut șansa de a o cunoaște pe dna Dr. Cornelia Rada la un curs de psihosexologie la care a prezentat câteva tehnici de evaluare și intervenție precum și studii de caz. Am fost impresionat plăcut de multidisciplinaritatea abordării și de profesionalism. Entuziasmul, dăruirea, lucrul interactiv cu participanții au făcut să nu îmi dau seama când au trecut cele patru ore. Am învățat lucruri noi într-un mediu plăcut, relaxant, iar când am primit suportul de curs mi-am spus că o să particip și la altele.

R.A.O. - Asistent Social (35 ani)

★★★★★

Am ajuns la psihoterapie la recomandarea fiului meu care era îngrijorat din cauză că mă vedea foarte tristă și fără chef de nimic. Aici am găsit suport, înțelegere și am învățat iar să iubesc viața. Familia în care am crescut și cea pe care mi-am format-o cu soțul a fost un chin, cu scandaluri, bătăi și mai mereu cu critică. Ajunsesem să cred că nu sunt bună de nimic. Cu ajutorul temelor de acasă, tehnicilor pe care le-am învățat și practicat mi-am revenit. Doamna Dr. Rada mi-a oferit îndrumare, înțelegere și apreciere într-o atmosferă plăcută.

A.B. - Asistenta Medicală (50 de ani)

★★★★★

Fetița mea avea 5 luni când a murit tatăl meu. Soțul meu muncea în altă țară. Nu mai puteam să am grijă de fetiță așa cum îmi doream. Plângeam mereu, chiar și când o alăptam îmi curgeau lacrimile pe obrazul micuței. Am contactat doi psihoterapeuți, aceștia mi-au spus să găsesc pe cineva cu care să stea copilul cât sunt la ședință. Cum nu aveam cu cine să las fetița am renunțat. Doamna Dr. Rada a acceptat să lucreze cu mine, m-a primit cu bebelușul. A lucrat cu mine ca și cu un copil mic îndurerat până când treptat, treptat am reușit să îl las pe tata să se odihnească în pace și eu să îmi trăiesc viața cu energie.

C.D. - Educatoare (32 ani)

★★★★★

Am ajuns la Cornelia după o experiență neplăcută cu un psiholog care la prima și a doua ședință a vorbit mai mult la telefon și m-a învinovățit că sunt imatură, că de aceea nu stau în relații. În fine, aveam și o problemă serioasă de sănătate de domeniul sexualității și când am văzut pe site-ul dânsei titlul tezei de doctorat mi-am zis că merită ca să încerc. Era atât de empatică, atentă cu nevoile și suferințele mele încât atunci când mi-a luat mâna în a ei m-am speriat crezând că este ceva grav. Ulterior am aflat că am borderline, iar ea împreună cu psihiatrul m-au făcut capabilă să îmi controlez furia, instabilitatea.

P.V. - Arhitectă (35 ani)

★★★★★

După despărțirea de logodnica mea, la recomandarea unui coleg de serviciu care a beneficiat de psihoterapie, am ajuns la acest cabinet. Eram la pământ pentru că renunțasem la multe din nevoile mele pentru prietena mea, iar ea după cinci ani de relație nu mai dorea să fim împreună și s-a mutat. În zece ședințe am ajuns să văd altfel situația și după încă zece, atât de mult mi-a insuflat ideea de perseverență, încredere în mine încât m-am apucat să fac o facultate. Am prospectat și am ales-o împreună în termeni de costuri/beneficii, avantaje/dezavantaje, cu liste de puncte forte și puncte mai puțin bune. Mi-a schimbat viața, am învățat să mă prețuiesc.

D.B. - Antreprenor (25 ani)

★★★★★

Când a început pandemia eram după două fracturi care m-au dus la pierderea unui an de facultate. Când am avut tentativa de suicid părinții m-au obligat să merg la psiholog și psihiatru. Mi-au dat niște pastile pe care nu le-am luat și am făcut trei ședințe de psihoterapie. Am renunțat pentru că nu vedeam rostul. Nimic nu mă entuziasma, aproape că zăceam și aveam 6 restanțe. Mama a aflat de la o colegă de dna Rada și la insistențele ei am început psihoterapia on line. A fost special pentru că dialogurile noastre nu erau despre "să îmi bag mințile in cap" ci despre cum să fiu eu însumi, cum să simt și cum să ies din "colivie".

D.A.V. - Inginer Informatică (24 ani)

★★★★★

Datorez întâlnirea cu dna Dr. Rada unui coleg care a lucrat cu dânsa. Observasem la el niște schimbări în bine evidente. La prima ședința i-am spus că vreau să mă facă și pe mine să fiu precum actuala variantă a colegului. Tatăl meu murise în timpul pandemiei în mod cu totul neașteptat de un stop cardio-respirator și treceam printr-un divorț urât. M-a impresionat tenacitatea cu care îmi insufla încredere ori de câte ori aveam înfățișare la proces, ori de câte ori îmi venea să depun armele.

E.F. - Medic (42 ani)

★★★★★

Toată viața am fost ușor temătoare, dar după un zbor cu avionul în care am stat în aer cu turbulențe de zburau paharele din mână am capăt o anxietate la orice zbor cu avionul, orice trepidație a mașinii. Tehnica de relaxare, cu imagerie dirijată pe fond muzical m-a ajutat foarte mult. Au fost doi ani în care a abordat cu gentilețe viața mea încă de când eram copil. A devenit o relație de încredere atât de puternică încât am rugat-o să ne fie nașă de cununie. Am înțeles că trebuia să aleg să fie lângă noi ori ca terapeut, ori ca într-o relație de personală. Am preferat să nu o pierd ca terapeut.

S.N. - Profesoară (31 ani)

★★★★★

Am admirat la doamna profesor lucrul cu metaforele, poveștile terapeutice, testele proiective speciale, de care încă nu auzisem, și introducerea unor spețe din filme pe care puneam diagnostic din DSM. După ce am absolvit facultatea am apelat la dânsa pentru a învăța să-mi gestionez furia. Am rămas de din timpul pshoterapiei cu un dialog interior pașnic, echilibrat sau cu sinestezii de genul folosește cuvinte rotunde, cuvintele au vibrație, căldură sufletească.

G.H. - Psiholog (28 ani)

★★★★★

Ce poți face când îți rozi unghiile până curge sânge, când nu poți să adormi dacă draperia nu stă într-un anumit fel, când simți nevoia ca să iți aranjezi sacoul de atât de multe ori încât întârzii să duci copilul la grădiniță? Citești și afli că ai Tulburare Obsesiv Compulsivă apoi studiezi ca să înveți cum să scapi. Dacă nu reușești atunci apelezi la Rada Cornelia Cabinet Individual de Psihologie, on line sau fizic. Aici probabil o să descoperi cu umor și relaxare de unde te-ai pricopsit cu așa ceva și cum să devii funcțional.

A.S. - Cercetător Științific (30 ani)

★★★★★

Mi-am înșelat soția cu șefa de la locul de muncă. După opt luni a descoperit soția. Lucrurile au luat o întorsătură urâtă, soția m-a dat afară din casă, mi-a interzis să văd copii, mă amenința în mod agresiv verbal și fizic. În acest context am ajuns să facem terapie de cuplu. Povesteam de câteva ședințe despre traumele noastre din copilărie. La un moment dat eu am ajuns să spun despre bătăile crunte pe care le luam de la tata, fugile de acasă și ea despre viol. Cornelia a venit lângă noi și ne-a pus în brațe câte un ursuleț de pluș. Habar nu am ce s-a întâmplat atunci, dar eu și soția ne-am luat în brațe și am plâns ca doi copii. De aici am început reconstrucția familiei mele.

A.M.P. - Inginer (38 ani)Newsletter

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu cele mai recente evenimente si informații privind serviciile oferite. Datele cu caracter personal furnizate vor fi folosite strict pentru a comunica informatii de interes!

Sunt de acord ca datele cu caracter personal furnizate să fie stocate, prelucrate și utilizate, în conformitate cu Regulamentul General Privind Protecția Datelor (GDPR) al Uniunii Europene (EU). Sunt conștient că acest acord poate fi revocat în orice moment.

Creat de Web2B - The B!G Picture