Sănătatea reproduceriiConsiliere privind comportamentul sexual si sanatatea reproducerii

 

 

 • Iti este teama de psihosexologie?
 • Doresti sa intelegi mai bine valoarea, beneficiile pentru sanatate ale relatiilor psihosexuale mature si creative?
 • Vrei sa-ti cunosti si dezvolti abilitatile sexuale?
 • Abia va cunoasteti si nu stiti ce sanse aveti? Vocea intelectului nu prea poate sa evalueze pentru ca este o nepotrivire intre vocea instinctiva, genetica, care va spune cu pasiune ca va potriviti, si vocea sociala a conditionarii care spune ca este aproape imposibil?
 • Ca femeie ai vrea mai mult preludiu, ca barbat ai vrea mai mult penetrare?
 • Pana acum a fost OK sa faci sex iar acum nu mai ai chef sau nu mai poti?

 

Aici ai sa gasesti raspuns la toate aceste intrebari si la multe alte incertitudini privind comportamentul sexual si sanatatea reproducerii.

 

Terapia de cuplu si/sau terapia sexuala?

 

Sexul nu este cel mai important lucru într-o relatie însa o poate devitaliza sau destabiliza. Terapeutii de cuplu pot fi încurajati sa utilizeze terapia sexuala oferind informatii stiintifice, sugestii si interventii specifice cand se întalnesc cu disfunctii sexuale obisnuite. Introducerea unui model bio-psiho-social de evaluare, tratament si prevenire a disfunctiilor in cuplu înlatura relativa bariera între cele doua terapii. Este spre beneficiul cuplurilor sa primeasca permisiuni privind activitatea sexuala în cadrul terapiei de cuplu. Terapia sexuala este o subramura, subspecialitate a terapiei de cuplu.

 

Sustin ca si alti autori (McCarthy et. al. 2004) un model integrat prin care sa se evalueze dinamica sexuala în cadrul terapiei de cuplu. În trecut utilizam în cadrul terapiei (consilierii) de cuplu la prima si a doua sedinta un chestionar standardizat si un interviu prin care evaluam familia de origine. Ipoteza mea, bine cunoscuta de altfel, era ca problemele de cuplu pot avea drept cauza si un pattern atitudinal si comportamental preluat in familia de procreare, din familia de crestere si dezvoltare. Cercetarile de teren, practica ulterioara, mi-au aratat ca evaluand de la prima sedinta dinamica sexuala am putut ajunge mai repede la un tratament corect.

 

 • Ai senzatia ca cele mai multe convorbiri cu partenerul sunt de fapt monologuri?
 • Discutiile cu partenerul se sfarsesc adesea prin conflicte?
 • Simti ca este mai confortabil sa taci pentru ca altfel inrautatesti situatia?
 • Ai sentimentul frustrant ca doresti un alt partener desi nu te-ai desparti?
 • Cand este langa tine ai vrea sa plece, cand este departe ai vrea sa vina?
 • Simtiti in cuplu o nefericire, o dificultate?

 

Terapia de cuplu te va ajuta sa depasesti aceste dificultati, frustrari incertitudini. Cuplul se va cunoaste si modela intre cele doua tendinte contrare si in acelasi timp indisociabile, autonomia si fuziunea. Barbatul si femeia vor invata sa-si alimenteze dragostea permanent prin gratitudine reciproca pentru ca dragostea are o dinamica: creste, scade, dispare etc.

 

Conform teoriei costuri-beneficii si a teoriei schimbului social, oamenii interactioneaza, se asociaza, dupa legea reciprocitatii: „ti-am dat” „astept sa imi dai”. Derivata din acestea este „teoria echitatii”, conform careia indivizii judeca relatia dupa asteptarea lor de a primi atat cat dau. Perceperea unei inechitati e generatore de disolutie in cuplu.

 

Mituri despre sex

 

Comportamentul sexual are un caracter instinctiv, automat insa ceea ce il defineste ulterior este invatarea. In orice societate vom gasi conceptii gresite, mituri despre sex fapt care impune un control permanent al informatiei pentru a le preveni sau corecta. Inca din copilarie copilul invata si ia contact cu sfera atat de larga a sexualitatii prin copiii mai mari, prieteni, parinti, alte persoane, reviste, glume cu continut sexual care uneori perpetueaza modele depasite sau nu ofera cunostinte pertinente. Vom contrazice in cele ce urmeaza unele din cele mai frecvente mentalitati eronate vehiculate despre sex.

 

 • A face dragoste implica sex. Afirmatie falsa pentru ca a face dragoste presupune o implicare emotionala iar sex se poate face si fara dragoste.
 • Contactul fizic placut implica sex. Afirmatie gresita deoarece atingerea, mangaierea cu alte cuvinte tandretea sunt dorinte constante ale femeii, fapt care ar trebui mai bine inteles de barbati care numai cand fac sex sunt tandri.
 • Sa faci dragoste nu e mare lucru, vine de la sine. Datele arata insa ca potentialul sexual cu care ne nastem se dezvolta prin exercitiu.
 • Barbatul poarta responsabilitatea modului de desfasurare a actului sexual. Nu acesta este adevarul pentru ca desi distributia rolurilor sexuale si domestice este diferita ele sunt complementare si necesita contributia egala a ambilor parteneri. Fiecare partener trebuie sa stie ce doreste celalalt.
 • Implinirea sexuala este asigurata de casatorie. Este cam mult spus deoarece mariajul nu este o constanta iar in ciclurile vietii de familie apar presiuni uneori conflicte care pot marca viata sexuala.
 • La batranete interesul pentru sex si viata sexuala inceteaza. Desigur dinamica sexuala diminueaza ca frecventa si durata, dar orice varstnic cu o stare de sanatate buna are libido si activitate sexuala.
 • Sexul slabeste si epuizeaza. Gresit deoarece satisfacerea apetitului sexual regulat si sanatos dimpotriva duce la un tonus afectiv bun.

Testimoniale★★★★★

O cunosc pe Cornelia de 12 ani și am ajuns la ea ca recomandare a unei prietene foarte bune. Ea este terapeutul cu care am lucrat atât ședințe de terapie de cuplu, cat si ședințe individuale. Din experiența personală aș putea spune ca nu mergi la psiholog până când nu simți că singur nu mai reușești să găsești răspunsurile. Cornelia este un om ferm care te ajuta să descoperi singur răspunsuri pe care le aveai, erau acolo și așteptau să fie alese. Am recomandat-o la rândul meu și o recomand cu încredere. Cornelia este un om excepțional, un psiholog în fața căruia îți poți încredința provocarea vieții și de la care vei primi suportul dorit.

L.E.P. - Specialist Marketing (46 ani)

★★★★★

Am avut șansa de a o cunoaște pe dna Dr. Cornelia Rada la un curs de psihosexologie la care a prezentat câteva tehnici de evaluare și intervenție precum și studii de caz. Am fost impresionat plăcut de multidisciplinaritatea abordării și de profesionalism. Entuziasmul, dăruirea, lucrul interactiv cu participanții au făcut să nu îmi dau seama când au trecut cele patru ore. Am învățat lucruri noi într-un mediu plăcut, relaxant, iar când am primit suportul de curs mi-am spus că o să particip și la altele.

R.A.O. - Asistent Social (35 ani)

★★★★★

Am ajuns la psihoterapie la recomandarea fiului meu care era îngrijorat din cauză că mă vedea foarte tristă și fără chef de nimic. Aici am găsit suport, înțelegere și am învățat iar să iubesc viața. Familia în care am crescut și cea pe care mi-am format-o cu soțul a fost un chin, cu scandaluri, bătăi și mai mereu cu critică. Ajunsesem să cred că nu sunt bună de nimic. Cu ajutorul temelor de acasă, tehnicilor pe care le-am învățat și practicat mi-am revenit. Doamna Dr. Rada mi-a oferit îndrumare, înțelegere și apreciere într-o atmosferă plăcută.

A.B. - Asistenta Medicală (50 de ani)

★★★★★

Fetița mea avea 5 luni când a murit tatăl meu. Soțul meu muncea în altă țară. Nu mai puteam să am grijă de fetiță așa cum îmi doream. Plângeam mereu, chiar și când o alăptam îmi curgeau lacrimile pe obrazul micuței. Am contactat doi psihoterapeuți, aceștia mi-au spus să găsesc pe cineva cu care să stea copilul cât sunt la ședință. Cum nu aveam cu cine să las fetița am renunțat. Doamna Dr. Rada a acceptat să lucreze cu mine, m-a primit cu bebelușul. A lucrat cu mine ca și cu un copil mic îndurerat până când treptat, treptat am reușit să îl las pe tata să se odihnească în pace și eu să îmi trăiesc viața cu energie.

C.D. - Educatoare (32 ani)

★★★★★

Am ajuns la Cornelia după o experiență neplăcută cu un psiholog care la prima și a doua ședință a vorbit mai mult la telefon și m-a învinovățit că sunt imatură, că de aceea nu stau în relații. În fine, aveam și o problemă serioasă de sănătate de domeniul sexualității și când am văzut pe site-ul dânsei titlul tezei de doctorat mi-am zis că merită ca să încerc. Era atât de empatică, atentă cu nevoile și suferințele mele încât atunci când mi-a luat mâna în a ei m-am speriat crezând că este ceva grav. Ulterior am aflat că am borderline, iar ea împreună cu psihiatrul m-au făcut capabilă să îmi controlez furia, instabilitatea.

P.V. - Arhitectă (35 ani)

★★★★★

După despărțirea de logodnica mea, la recomandarea unui coleg de serviciu care a beneficiat de psihoterapie, am ajuns la acest cabinet. Eram la pământ pentru că renunțasem la multe din nevoile mele pentru prietena mea, iar ea după cinci ani de relație nu mai dorea să fim împreună și s-a mutat. În zece ședințe am ajuns să văd altfel situația și după încă zece, atât de mult mi-a insuflat ideea de perseverență, încredere în mine încât m-am apucat să fac o facultate. Am prospectat și am ales-o împreună în termeni de costuri/beneficii, avantaje/dezavantaje, cu liste de puncte forte și puncte mai puțin bune. Mi-a schimbat viața, am învățat să mă prețuiesc.

D.B. - Antreprenor (25 ani)

★★★★★

Când a început pandemia eram după două fracturi care m-au dus la pierderea unui an de facultate. Când am avut tentativa de suicid părinții m-au obligat să merg la psiholog și psihiatru. Mi-au dat niște pastile pe care nu le-am luat și am făcut trei ședințe de psihoterapie. Am renunțat pentru că nu vedeam rostul. Nimic nu mă entuziasma, aproape că zăceam și aveam 6 restanțe. Mama a aflat de la o colegă de dna Rada și la insistențele ei am început psihoterapia on line. A fost special pentru că dialogurile noastre nu erau despre "să îmi bag mințile in cap" ci despre cum să fiu eu însumi, cum să simt și cum să ies din "colivie".

D.A.V. - Inginer Informatică (24 ani)

★★★★★

Datorez întâlnirea cu dna Dr. Rada unui coleg care a lucrat cu dânsa. Observasem la el niște schimbări în bine evidente. La prima ședința i-am spus că vreau să mă facă și pe mine să fiu precum actuala variantă a colegului. Tatăl meu murise în timpul pandemiei în mod cu totul neașteptat de un stop cardio-respirator și treceam printr-un divorț urât. M-a impresionat tenacitatea cu care îmi insufla încredere ori de câte ori aveam înfățișare la proces, ori de câte ori îmi venea să depun armele.

E.F. - Medic (42 ani)

★★★★★

Toată viața am fost ușor temătoare, dar după un zbor cu avionul în care am stat în aer cu turbulențe de zburau paharele din mână am capăt o anxietate la orice zbor cu avionul, orice trepidație a mașinii. Tehnica de relaxare, cu imagerie dirijată pe fond muzical m-a ajutat foarte mult. Au fost doi ani în care a abordat cu gentilețe viața mea încă de când eram copil. A devenit o relație de încredere atât de puternică încât am rugat-o să ne fie nașă de cununie. Am înțeles că trebuia să aleg să fie lângă noi ori ca terapeut, ori ca într-o relație de personală. Am preferat să nu o pierd ca terapeut.

S.N. - Profesoară (31 ani)

★★★★★

Am admirat la doamna profesor lucrul cu metaforele, poveștile terapeutice, testele proiective speciale, de care încă nu auzisem, și introducerea unor spețe din filme pe care puneam diagnostic din DSM. După ce am absolvit facultatea am apelat la dânsa pentru a învăța să-mi gestionez furia. Am rămas de din timpul pshoterapiei cu un dialog interior pașnic, echilibrat sau cu sinestezii de genul folosește cuvinte rotunde, cuvintele au vibrație, căldură sufletească.

G.H. - Psiholog (28 ani)

★★★★★

Ce poți face când îți rozi unghiile până curge sânge, când nu poți să adormi dacă draperia nu stă într-un anumit fel, când simți nevoia ca să iți aranjezi sacoul de atât de multe ori încât întârzii să duci copilul la grădiniță? Citești și afli că ai Tulburare Obsesiv Compulsivă apoi studiezi ca să înveți cum să scapi. Dacă nu reușești atunci apelezi la Rada Cornelia Cabinet Individual de Psihologie, on line sau fizic. Aici probabil o să descoperi cu umor și relaxare de unde te-ai pricopsit cu așa ceva și cum să devii funcțional.

A.S. - Cercetător Științific (30 ani)

★★★★★

Mi-am înșelat soția cu șefa de la locul de muncă. După opt luni a descoperit soția. Lucrurile au luat o întorsătură urâtă, soția m-a dat afară din casă, mi-a interzis să văd copii, mă amenința în mod agresiv verbal și fizic. În acest context am ajuns să facem terapie de cuplu. Povesteam de câteva ședințe despre traumele noastre din copilărie. La un moment dat eu am ajuns să spun despre bătăile crunte pe care le luam de la tata, fugile de acasă și ea despre viol. Cornelia a venit lângă noi și ne-a pus în brațe câte un ursuleț de pluș. Habar nu am ce s-a întâmplat atunci, dar eu și soția ne-am luat în brațe și am plâns ca doi copii. De aici am început reconstrucția familiei mele.

A.M.P. - Inginer (38 ani)Newsletter

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu cele mai recente evenimente si informații privind serviciile oferite. Datele cu caracter personal furnizate vor fi folosite strict pentru a comunica informatii de interes!

Sunt de acord ca datele cu caracter personal furnizate să fie stocate, prelucrate și utilizate, în conformitate cu Regulamentul General Privind Protecția Datelor (GDPR) al Uniunii Europene (EU). Sunt conștient că acest acord poate fi revocat în orice moment.

Creat de Web2B - The B!G Picture